2016 i korte trekk
Lotto fylte 30 år
I juni ble Lottos 30-årsdag feiret med brask og bram. Etter å ha vært det mest populære spillet i de fleste land i Europa gjennom mange år, ble Lotto lansert i Norge i 1986. Spillet ble en suksess med stadig stigende omsetning. Lotto er det største spillet i Norsk Tippings portefølje, både når det gjelder spillere og nettoomsetning. Det er også det mest kjente spillet, blant annet hjulpet av slagordet «Lottomillionærer er ikke som andre millionærer».
Selskapet innførte totalgrense
Søndag 2. oktober ble det innført en totalgrense på tvers av alle spill fra Norsk Tipping. Grensen ble innført for å styrke arbeidet med forebygging av spilleproblemer, i tillegg til å forenkle grensesettingsregimet for selskapets kunder. Totalgrensen er på 20 000 kroner og er en tapsgrense, det vil si at den begrenser hvor mye man kan tape på spill per måned.
Den nye totalgrensen omfatter alle spill i alle kanaler utenom Flax-lodd i butikk, som ikke er registrert. For spillene i Norsk Tippings portefølje som regnes å ha høyere risiko for å skape problemer, Multix, Belago og Instaspill, ble maksimumsgrensene som omfattet spillene i forkant av totalgrenseinnføringen videreført.
Åsne Havnelid ny direktør
I mars ble det klart at Torbjørn Almlid ønsket å gå av som administrerende direktør i Norsk Tipping. Almlid hadde da vært øverste sjef for selskapet siden 2009 og kunne se tilbake på åtte innholdsrike år i jobben. I slutten av juni ble det klart at Åsne Havnelid ble Almlids etterfølger.
Havnelid kom fra stillingen som generalsekretær i Røde Kors, og hadde tidligere hatt stillinger som administrerende direktør for ski-VM i 2011, ansvarlig for de kabinansatte både i SAS Norge og SAS Braathens, assisterende Toppidrettssjef i Olympiatoppen og daglig leder ved Toppidrettssenteret. Hun tiltrådte som administrerende direktør i Norsk Tipping 3. oktober.
Grasrotandelen passerte 400 millioner
Rundt 25 000 lag og foreninger kunne glede seg over grasrotrekorden som ble satt i 2016. Hele 448 millioner kroner sildret ned over frivilligheten i det ganske land. Grasrotandelen har siden starten i 2009 gitt spillerne anledning til å generere fem prosent av spillinnsatsen til laget eller foreningen i sitt hjerte.
En kjempedugnad som i 2016 rundet én million deltakere fra nord til sør, men det er fortsatt nærmere en million som ikke har registrert sin grasrotmottaker. Mottakeren som fikk mest fra sine grasrotgivere i 2016 var Vålerenga fotball med over tre millioner kroner.
Rekordomsetning og rekordoverskudd
Norsk Tippings spillere bidro til å sette ny omsetningsrekord for selskapet i 2016. En av årsakene til rekordnoteringen var tidenes største VikingLotto-pott på over 500 millioner kroner. Den totale spillomsetningen ble på over 32 milliarder kroner, noe som også førte til rekordoverskudd. For første gang passerte overskuddet fra selskapet fem milliarder kroner, noe som kommer de mange overskuddsmottakerne innen blant annet idrett, kultur, helse og beredskap til gode.
Rekordantall millionærer
Drømmen om å vinne er en av de viktigste grunnene for å spille, og aldri før har så mange blitt millionærer på Norsk Tippings spill som i 2016. Hele 553 spillere vant over en million i et av våre spill i året som gikk. Flest millionvinnere hadde Lotto med 266, og da tidenes største VikingLotto-pott ble delt ut, var det hele 10 vinnere som hver sikret seg drøyt 30 millioner. VikingLotto-vinnerne hadde kjøpt hver sin andel i en andelsbank, og da rekka gikk inn, delte de på potten på 305 millioner kroner. Resten av gigantpotten på rundt 510 millioner gikk til en dansk spiller.
Stortingsmelding om framtidens spillmarked
16. desember kom stortingsmeldingen «Alt å vinne – Ein ansvarleg og aktiv pengespelpolitikk». Etter at regjeringspartiene før forrige valg åpnet for en liberalisering av spillmarkedet, var det knyttet stor spenning til innholdet i meldingen. Et av spørsmålene som skulle drøftes i meldingen var om regjeringen ønsket å åpne for private lisenser på deler av markedet.
Stortingsmeldingen ble utarbeidet med utgangspunkt i blant annet Lotteritilsynets rapport om sosialpolitiske konsekvenser og Rambølls rapport om overskudd til gode formål. Meldingen konkluderte med at enerettsmodellen er den som fungerer best for det norske spillmarkedet.